top of page

 "A home without a cat is just a house"

 

Jag har så länge jag kan minnas faschinerats av katten - ett vackert rovdjur, ett lejon i miniformat som inte låter sig formas av människan hur som helst. Integritet och personlighet i ett yttre som varierar i utseende med de raser som avlats fram. Själv hade jag huskatt i 15 år innan det blev raskatt - Helig Birma, Devon Rex, Sphynx och nu Maine Coon. Det är endast Maine Coon som uppfödningen gäller, de andra är kastrater och fanns innan min första Maine Coon 2015. Hemma hos mig bor nakenkatten Allan snart fem år, birmadamen Lejla som blir elva i år och fyra coonisar: Mungo, Queenie, Happy och Lady. Jag har också en ung Maine Coon hane på foder, Jaafar aka Sixten. Min Devon Rex, älskade Willy Wonka, blev jag tvungen att omplacera eftersom han inte mådde bra i kattgruppen :-( Men han har det väääääldigt bra hos en mycket god vän som bor i närheten, och han har Sixten som kompis! Wonka är mycket saknad här hemma men han mår uppenbart bättre nu :-) 

 

Mina katter är innekatter med tillgång till en innätad balkong när jag är hemma. Om jag hade möjlighet skulle jag ha en eller två rastgårdar. Jag är i huvudsak emot utekatter eftersom miljön vi människor oftast lever i innebär många faror för tamkatten. Det är en myt att katter klarar allt - bl.a. trafiken, människors elakhet, kylan på vintern m.m. leder till onödiga olyckor, skador och/eller till döden. Inte har vi hundar springande lösa? Katten är ett rovdjur, men inte ett vilt djur anpassad till att bo utomhus. 

 

Att börja med kattuppfödning har jag tänkt på länge men det har inte varit möjligt förrän nu. När jag köpte min första raskatt 2005, en brunmaskad Helig Birma som hette Lotus, började jag ställa ut på kattutställningar. Jag upptäckte att det var ett skönt sätt att återhämta sig och komma ifrån vardagsstress. Dessutom träffade jag andra som var lika kattgalna som jag! Jag lärde mig om rasstandarder och fick se många olika kattraser. Maine Coon är en ras som inte går en obemärkt förbi, särskilt när det är en maffig och majestätisk hane som man får se på när håll! Alltid lika coola och vänliga. Jag tycker också om att rasen alltid sett naturlig ut och inte avlats "sönder". Därför valde jag Maine Coon när jag själv skulle börja med uppfödning. Det som hänt sedan 2015, när jag registrerade mitt stamnamn MarKez Whiskr'z, är att jag köpt avelskatter att börja min uppfödning med och några är nu (början på 2017) i åldern för att kunna paras. Men det är inte alltid dom tycker som matte...

 

För att lära mig mer om uppfödning, förutom litteratur man själv kan söka fram, har jag gått PawPeds kurs 1 och 2 (mer info om kurserna klicka på den gula rosetten till höger). Syftet med min uppfödning är att i hemmiljö föda upp Maine Coon katter till sällskap, en eller två kullar per år. Jag har rasstandarden som ett mål att sträva efter, men temperamentet och hälsan är lika viktiga om inte viktigare. Som medlem i SVERAK följer jag FIFe och SVERAKs stadgar och regler om uppfödning, och för Maine Coon finns också ett hälsoprogram om HCM, en hjärtsjukdom. Men framför allt vill jag inte ha någon "kattungefabrik", och det är ingen "affärsverksamhet" som kan gå med vinst. Tvärtom, den går garanterat ekonomiskt med förlust! Det är en dyr hobby men vinsten kommer inte i form av pengar. Andra kattgalna förstår vad jag menar...  

Sedan sommaren 2016 äter fyra av mina sex katter huvudsakligen BARF (Biologiskt Anpassad Rå Föda). MUSH bullar slukar dom med god aptit!
 
Min äldsta dam tycker inte om rått så hon får det jag tycker är ett bra torrfoder och annat våtfoder. Min första coon Queenie är petig och alltid hållit sig till torrfoder. Men mitt mål är att framtida kattungar som växer upp hos mig lär sig tycka om färskmat. Det är lättast att vänja dom vid olika sorters mat när katterna är unga.
  
bottom of page